1 Etusivu
1 Ford Galaxie -66
1 Saab 9-3 SS -07
1
1
1
1 Vanhoja autoja
1 Projektit
1
 
 

SAAB 96L 1.5 V4 1976 "THE SPACE BANANA"

Moottoorin turbottaminen

TALVI 2009-2010

Ford V4 1,5 litrainen kone. Lohko on vakio 90,8 mm männillä, puristussuhde 9,0:1. Teho 65 hv ja vääntö 113 Nm (tehtaan ilmoittamat tehot).

2 2

Konehuoneen lähtökohta. Kuten kuvasta näkee vaatii konehuone muutakin huomiota osakseen kun vain "lisää tehoa".
Projektissa tulen maalaamaan konehuoneen, moottorin, vaihteiston ja runsaasti pikkuosia korinväriseksi.

2 2 2

Turbo: Garrett GT17 ja kaasutin Weber 32DAT.
Lisäksi koko mittaristo uusitaan: ahtopaine-,vedenlämpö-, öljynpaine-, voltti- jakierroslukumittarit asennetaan ainakin, myös seossuhde mittari tulee ja mahdollsiesti myös joku muu mittari tulee vielä.

2 2 2

Ensimmäisen teen hieman lisää tilaa konehuoneeseen ahdimelle piostamalla akun ja akkutelineen. Akkutelineen poisto ei tosin vielä taida riittää vaan joudun melko varmasti uhraamaan myös lämmityslaitteen jotta saan riittävästi tilaa ahtimelle.

2 2

Tuli ostaneeksi tuollaisen Dump valven. Toisessa kuvassa kaasarin ensimmäinen sovitus imusarjaan, sopii suoraan jo aika hyvin ei vaadi kovin paljoa töitä...

2 2

Tässä on moottori vielä alkuperäiskunnossa, ennen purkamisen aloittamista.

2 2 2

Ensimmäisessä kuvassa uusi jäähdytin vasemmalla alkuperäinen oikealla, kuvasta näkyy hyvin niiden kokoero. Toisessa kuvassa on alkuperäinen V4:sen virranjakaja johon olen kiinnittänyt Volvo 240R Turbon alilpainekellon. kolmannessa kuvassa on uusi sähköinen jäähdyttimen tuuletin jonka halkaisija on 40 cm, yhtään suurempi ei mahdu jäähdyttimen eteen.

2 2 2

Ensimmäkiseksi purin koneesta irti kaasuttimen ja imusarjan, jotta ne sai irroitettua piti myös venttiilikopat irroittaa.

2 2 2

Tässä on uusi imusarja sovituksessa paikalleen. Imusrarja on Saab 96 V4 Super:sta peräisi jossa on kaksikurkkuinen kaasutin.
Sitten sovitin kaasutinta imusarjaan, ihan suoraan sitä ei saa kiinnitettyä, kaasuttimen kiinnikkeitä joutuu hieman työstämään että sen sopivuus on 100%


2

Tässä on pakosarjan laippa ahtimelle. Tähän hitsaan kiinni pakokäyrän ja tämä laippa pultataan kiinni ahtimeen.

2 2 2

Nyt on ahtimen "pakosarja" hitsattu kasaan. On todennäköisesti kaikkien aikojen luhyin pakosarja! Sitten pulttasin pakosarjan ja ahtimen pakalleen jotta näkee sen sopivuuden. Ahdin mahtuu hyvin mutta paineputki joutuu heittämään mutkan pyöränkotelon kautta...

2 2 2

Tein sisälokasjuojaan reijän reikäsahalla josta paineputki mahtuu menemään läpi. Seuraavksi teen toisen reijän josta putki tulee takaisin konehuoneen puolelle.

KEVÄT 2010

2 2 2

Suraavaksi tein paineputkelle peijän sisälokasuojan yläreinaan jotta se pääsee takaisin sisään konehuoneen puolelle. Sitten oli vuorossa aloittaa downpipen alkukäyrän teko.

2 2 2

Hitsasin alkukäyrän kasaan kahdesta 45 asteen mutkasta pisteillä ja sitten hitsasin saumat kunnolla umpeen. Konehuoneen pohjaan täytyy tehdä uusi reikä josta pakoputki pääsee pohjan alle.

2 2 2

reijän tein 75 mm reikäsahalla. Lisäksi hitsasin eteen poikkipalkkiin kiinnikkeet jäähdyttimelle. Lopuksi oli aika irroittaa kaikki turha va valmistaa moottori irroitusta varten.

2 2 2

Asetin auton suoraan taljan alle ja kiinnitin moottoriin ketjun johon sain taljan koukun kiinnitettyä. Sitten vain nostamaan!

2 2 2

Vaihtesto irroitettiin moottorista jotta moottori saadaa kiinni pukkiin. Konehuone on aika lohduttoman näköinen. Tästä pitäisi saada sitten näyttelytason konehuone?

2 2 2

Vaihteisto ja konehuone ennen pesua. Kolmannessa kuvassa moottori ensimmäisen pesun jälkeen.

2 2

Konehuoneesta on pahimmat liat kaavittu pois ja vaihteisto on pesty puhtaaksi. Tästä jatketaan huonnalla ja maalamalla osia...

2 2 2

Irroitin konehuoneesta myös lämmitylaitteen, jarrutehostaja, ja kytkimen pääsylinterin maalattaviksi. Sitten hitsasin vahvikkeet kummallekin puolelle verintunneleihin. Lopuksi pesin konehuoneen vielä kerran painepesurilla.

2 2

Moottorista pitää poistaa kaikki maali jotta uusi maali tarttuu kunnolla. Sitten irroitin jakopään kopan jotta saan nokka-akselin vaihdettua ja öljypohjan jotta saa kiertokankien pultit vaihdettua vahvempiin.

2 2

Pesun jälkeen pyyhin vaihteistin rasvanpoistoaineella huolellisesti ja suihkutin askin pintaa alumiinille tarkoitetun pohjamaalin jotta maali tarttuu kunnolla.

2 2 2

Pohjamaalasin puhtaat peltipinnat ja suojasin koko auton maalisumulta. Sitten ruiskutin musta maalin kaikkiin pintoihin.

2 2 2

Ensimmäisen lakkakerroksen sekaan sekoitin runsaasti kultaista hilettä.

2 2

Lopputuloksesta tuli tosi hyvä, väri on monisävyinen ja vivahteikas.

2 2

Jatkoin moottorin kanssa siitoittamalla nokka-akselin rattaan ja vaihtamalla nokka-akselin jyrkempään.

2 2 2

Alkuperäiset kiertokankien pultit vaihdoin ARP:n putteihin jonka jälkeen oli aika aloittaa koneen kasaaminen uusilla tivisteillä.

2 2

Nyt on vuorossa irto-osien maalinpoisto ja pohjamaalaus.
Aloitin työt öljypohjasta, ensimmäisessä kuvassa on maalinpoistoaine vaikuttamassa ja toisessa öljypohja on jo melkein maalausvalmis.

2 2

Saman käsitelyn sai myös venttiilien kopat. Oikeassa kuvasa on oikenanpuoleinen koppa jo hiottu maalausvalmiiksi.

2 2 2

Jarrutehostaja käsitellään myös samoin.

2 2 2

Ensimmäisessä kuvassa on moottorin kiinnikkeet ja tuulilasinpyyhkijöiden moottori käsiteltynä maalinpoistoaineella.
Toisessa kuvassa puhdistettu tuulilasinpyyhkijänmoottori. Kolmannessa kuvassa on tuulilasinpyyhkijänmoottori ja kytkimen pääsylinteri maalausvalmiina.

2 2

Tuulilasinpyyhkijänmoottorin ja kytkimen pääsylinterin alumiiniset osat pohjamaalattiin alumiinille tarkoitetulla pohjamaalilla. Myös jakopäänkoppa sai ylleen saman pohjamaalin.

2 2 2

Kiinnitin jakopäänkopan ja oljypohjan kiinni mottoriin pohjamaalausta varten.

2 2 2

Moottori pohjamaalattuna. Myös lämmityslaitteen kotelo hiottiin ja pohjamaalattiin.

2 2 2

Jopa virranjakajan varsi sai ylleen uuden hopeisen maalipinnan. Keskimmäisessä kuvassa lämmityslaitteen muoviosia hiottuna ja maalattuna muovipohjuteella. Maalsin myös startin kokomustaksi kunnollisen pesun jälkeen.

2

Kuvassa jarrutehostin, kytkimenpääsylinteri ja tuulilasinpyyhijän moottori pohjamaalattuina.

2 2

Myös moottorinkorvakkeet on nyt pohjamaalattu.

2 2 2

Jäähdytydjärjestelmän putket puhdistettiinja pohjamaalattiin.
Nyt alkaa kaikki olla valmista pintaväriä varten.

2 2 2

Jokin oli meinannut unohtua! Pikapikaa hitsasin öljypohjaan liitoksen turbon öljyn paluuputkelle. Sitten olikin kaikki maalattavat osat järjestyksessä ja odottamassa maalia pintaan.

2 2

Tässä olen ruiskuttanut punaisen perusvärin, näkyvyys tallissa oli välillä alle 30 cm =)

2 2 2

Lopputulokseen olen tyytyväinen! Nämä kun saan takaisin konehuoneeseen niin alkaa näyttää aika hyvältä!

2 2 2

Moottorin ja vaihteiston lisäksi maalasin siis ison kasan muita osia samalla.

2 2 2

Jopa moottorin kiinnikkeet, kytkimen pääsylinteri ja moni muu osa sai ylleen komean värin.

2 2 2

Lopultakin on aika aloittaa kasaaminen kaiken purkamisen ja maalaamisen jälkeen.

2 2 2

Nyt konehuoneesseen on asennettu jo iso osa osista joita maalattiin.

2

Moottorikin alkaa olla kohta asennusvalmis....

2 2 2

Kone ja aski onnyt löytänyt tiensä takaisin konehuoneeseen. Paketti näyttää juuri niin hynältä kun odotinkin!

2 2 2

Change of plan! Loppumetreillä päätin pistää "pakosarjan" palasiksi ja johtaa turbolle molempien lohkojen pakokaasut. Pilkoin vanhan tekeleen osiksi ja lisäsin siihen käyrän sekä haaroituksen ja samalla nostin turbon reilusti ylemmäksi venttiilinkopan viereen.

2 2 2

Oikean puolen lohkon pakokaasut johdetaan koneen ali turbolle. Ratkaisuna tämäkin on siektä erikoisemmasta päästä, mutta näyttää paremmalta kuin edellinen.

Kesällä 2010 projekti pysähtyi motivaatiopuutteen vuoksi, keväällä 2011 aloitimme vaimon kanssa rakentamaan taloa joka taas puolestaan viivytti projektin jatkumista. Motivaatio unohtui pitkäksi aikaa kun oli paljon muuta
tekemistä.

SYKSY 2012

2

Kuuppa on siirretty vuosi sitten uuteen talliin Sipooseen mutta niin kuin taustasta näkyy on vielä paljon työtä jäljelle ennen kuin talli alkaa olla siinä kunnossa että autolle pääsee tekemään jotain....

KESÄ 2013

2

Nyt autotallissa näkyy jo valoa, ihan kirjaimellisesti! Eli kuupan uusi koti alkaa olla käytövalmis ja kuuppa pääsee kohta taas työ alle!

KESÄ 2015

2 2

26.7.2015
Piiitkän tauon jälkeen on tämä projekti saamassa taas vauhtia siipiensä alle. Ostin uuden bensatankin jossa on valmiit paikat tulo- ja lähtöliitännöille. Näin saan helposti bensalinjat liitettyä tankkiin. Tankki on valmistettu kokonaan alumiinista.

2 2 2

Turboahtimen keskiosa oli "ylösalaisin" eli öljynkierto oli paluulinja ylöspäin.
Tässä asennossa ölynkierto ei voi toimia. Tämän päätin ratkaista kääntämällä kesikosa oikeaan asentoon. Kuumensin pakopesää tulessa ja kun pesä irtosi asetin sen uuteen (oikeaan) asentoon ja annoin jäähtyä.

2 2

Ahdin sai jäähtyä mekenin tunnin kunnes siihen pystyi taas koskemaan. Nyt öljynkieto toimii oikein eli painepuolen linja on yläpuolella ja paluu alapuolella.

2 2 2

Seuraavana ryhdyin asentamaan jäähdyttimen paisuntasäiliötä. sälilö on Volvo 940 mallista ja koska tämä ei ole Volvo jouduin rakentamaan säiliölle kiiinnikkeen itse.

2 2 2

Hieman joutui naputtelemaan ja vääntelemään mutta sain säiliön lopulta nätisti sopivaan paikkaan.

2 2 2

Kun kiinnile oli valmis maalasin sen samalla teemalla kun muun konehuoneen.

2 2

Tänään 10.8 saapui lisää herkkua, Öljynjäähdyin nimittäin. Hieno!

2 2 2

Paisuntasäiliön jalka kiinni sisälokasuojaan ja paisuntasäiliö paikallen.
Hyvä tuli!

2 2

Aloitin rankentamaan vesikierron linjoja ahtimelle. Pitkän pohdinnan jälkeen päätin käyttää Saab 9-5:n vesiputkia ja banjoliittimiä ahtimen päässä ja toisessä päässä teen tavallisella letkullaja letkun kiristimellä liitokset. Onneksi minulla sattui olemaan tallilla iso kasa ahtimen vesiputkia aihioksi.

2 2 2

Konepellin sarana on unohtunut maalata kokonaan. Päätin suihkia pikaisesti vähän maalia sen pintaan. Ensin pesin soodan jäänteet pois, sitten hioin pinnan ja maalasin pohjamaalilla. Pohjamaalin kuivuttua ruikutin päälle punaisen värimassan.

2 2 2

Lopuksi ruiskutin päälle neljä kerrosta lakkaa jossa on reilusti kultahilettä seassa. lopputulos natsaa konehuoneen väriteemaan just!

2 2

Turbon öljynpaluuputken lähtö oli hieman väärässä kulmassa ja jouduin sitä hieman puotoilemaan uusiksi. Nyt putki mahtuu paikalleen osumatta mihinkään.

2 2

14.8.2015
Ahtimen vesikierto on nyt valmis. Putket on liitetty jäähdytysjärjestelmään ja putket on suojattu lämpösuojasukalla.

2 2 2

Downpipe oli vielä hieman keskeneräinen, jouduin muuttamaan viimesitä mutkaa hieman jyrkemmäksi että sen saa hyvin liitettyä pakoputkeen.

2 2 2

Samalla kun putki oli kädessä porasin reiän putkeen ja hitsasin päälle kierteen lambda-anturille.

2 2 2

Nyt kun downpipe on kaikilta osin valmis käärin sen päälle thermotec lämpösuojan. Näin yritän minimoida konehuoneeseen tulevaa säteilylämpöä. Myös bensatankin kiinnike alkaa muotoutumaan pikkuhiljaa.

2 2

Bensatankki on nyt koesovitettu uuteen kotiin ja kyllä se mahtuu! Tiukaa tekee mutta ei osu mihinkään.

2 2 2

Purin koneesta pakosarjan kokonaan irti jotta voisin tarkistaa hitsaussaumat. Muutamaan paikkaan pitikin tehdä uutta saumaa hionnan jälkeen jotta putki olisi varmasti tiivis. Lopuksi käärin thermotec:iä putken päälle.

2 2 2

Myös oikean puoleisen lohkon pakosarja sai saman käsittelyn. Saumojen hionta tarkistus ja paikkaus. Lopuksi lämpökääre päälle.

2

Siinä olisi turbokuupan lopullinen valmis pakosarja. Taitaa olla ainoa laatuaan maalimassa? Ainakin tällaista mallia.

2 2 2

Ahtimen öljynpaluulinjaan keksin pidentää putkea joka tulee ahtimen alta. Näin jatkoksi kelpaa "tavallinen" öljynkestävä letku kun sen pää saadan tarpeeksi kauas ahtimesta.

2

Pakosarja ja downpipe on pakallaan ja kaikki tiivisteet on omilla paikoillaan. Nyt ahdin on asennettu lopullisesti!

2 2 2

Kaasarin painekoppa oli minusta hieman ruma ja päätin ehostaa sitä hieman. Poistin vanhat maalit ja pohjamaalasin kopan.

2 2 2

Pintaan ruiskutin punaista ja kultalakkaa jotta osa sopii konehuoneen väriteemaan. Myös kaasuvaijerin pidike sain värin päällensä.

2 2 2

Termostaatin kopan tiivistettä ei ei saa ostaa enään joten tein uuden tiivisteen itse tiivistepaperista. Uusi termostaatti on 83 asteinen jotta kone ei kuumenisi kesällä liikaa...

2 2 2

Termostaatin koppa on paikallaan ja vesiletkut liitetty kiinni.
Myös ahtimen öljynkierto on valmis!

2

Takaluukun pohja on hurjan näköinen, päätin siivota, hioa ja maalata sen hieman siistimmäksi.

2 2 2

Kaasarin koppaa on sovitettu pakalleen ja sille leikkasin uuden tiivisteen. Myös kaasarin jalan tiivisteet leikkasin. Samalla kävi ilmi että kaasari ei sovi niin hyvin yhteen imusarjan kanssa kun olin olettanut, joutun tekemeään välilevyn kaasarin ja välilaipan väliin ettei olisi imuvuodon vaaraa.

2 2 2

Tällainen välilevystä tuli. Materiaalin on 12 mm vaneri.

2 2 2

Koroke omalle paikalleen, tiivisteet ympärille ja kaasari paikalleen.

2 2 2

Bensapunppu, suodatin ja bensatankki on asennettu takakonttiin, myös sähköt on valmiit.

2 2 2

Pakoputkeen hitsasin tuollaisen raudan kannakkeeksi, tarkoitus on tuosta kiinnittää kumeilla putki auton pohjaan. Kokosin putken kokonaan ja asensin putkenklemmarit, enään puuttuu ne kaksi kaanake kumia kun sopivia ei löytynyt tallillta.

2 2 2

31.8.2015
Aloitin kiinnittämään vesiletkuja ja jäädytintä. Nyt jäädytydsjärjestelmästä puuttuu vain yksi 90 asteen mutka jotta saa nesteet koneeseen sisään.
Maskipellin kiinnitin paikalleen jotta pääsen suunnittelemaan sähköflektin kiinnittämistä ja sen sähköjä.

2 2 2

Jäähdyttimen tuuletin olisi asennettu kiinni jäähdyttimeen. Päädyin käyttämään tätä suurempaa puhallinta koska näin voin varmistaa maksimaalisen jäähdytyksen. Tuuletin mahtui paikalleen pienillä muutoksilla. Ylä vesiletkussa on anturi joka kytkee tuulettimen päälle tietyssä lämpötilassa.

2 2 2

Takaluukun pohjalle tein uuden levyn. Levyyn leikkasin aukon bensatankille.

2 2 2

Kun levy oli sopivan kokoinen ja muotoinen tein levyyn vielä luukun takakulmaan josta pääsee käsiksi akkuun.

2 2

Konehuoneen puolella jatkoin lämpöeristeiden asentamista nyt vuorossa oli jarruputket ja yksi turbon vesiletkuista.

 

Perjantai 11.9.2015 klo 14:00-18:00
Moottori saatiin käyntiin melkein neljän tunnin ponnisteluiden jälkeen!
Isot kiitosket avusta isälleni ja Arille!
Tästä on hyvä jatkaa.

2 2

Kuuppa on nyt melkein valmis syksyn messuille, vielä on toki paljon kasattavaa jäljellä niin kuin kuvista näkee. Mutta suurin paine helpotti kun tietää että kone käy!'

2 2 2

Asensin maskipellin paikalleen ja rakensin siihen jäähdyttimelle kiinnikkeet.

2

Jäähdytin on tärkeää tukea huolella koska tilaa on niuksati etenkin vesipumpun ja jäähdyttimen päädyn välissä.

2 2 2

Kun maski oli paikallaan kiinnitin konepellin paikalleen ja säädin saranat. Konepelti istuu paikalleen oikein hyvin.

2 2 2

Koska maskipellistä puuttuu kokonaan konepellin lukko jouduin keksimään jotain muuta. Mitkään "rallisokat" ei tulleet kysymykseen. Pitkän harkinnan jälkeen päädyin klassiseen vyöhön. Tätä on käytetty paljon -60 luvun kilpa-autoissa. Vyönä käytin SA-Int Miehistövyötä. Katkaisin vyön sopivasta kohtaa ja kiinnitin lukon oikealle ja loput vyöstä vasemmalle puolelle.

2 2

Huomaa että hommat alkaa olla loppusuoralla kun on aika tehdä viimeisiä pikkujuttuja.
Ilmansuodattimen kiinnittämistä varten piti keksiä jotain. Aihioksi otettiin Saab 9-5 imucobra, siitä katkaistiin kaula jolla se kiinnitetään ahtimeen ja sen jatkeksi hitsattiin sopiva kartio jotta ilmasuodattimen saa kiinnitetyä. Lopputuloksena on maailman ainoa Saab 96 imucobra Garrett Gt1752 ahtimelle.

2 2

Imucobran koesovitus osoitti että cobra sopii paikalleen oikein hienosti. Kokonaisuudesta tulee heti paljon viimeistellympi.

2 2 2

Kun cobra sopii paikalleen niin vuorossa on sen pinnan viimeistely. Puhdistin pinnan ensin huolella ja ruiskutin päälle alumiinitartuntamaalin.

2 2 2

Kun pohjamaali oli kuivunut hioin pinnan huolalla ja sen jälkeen maalasin cobran punaisella ja kultahileellä.

2 2 2

Maalin kuivutta kiinnitin ilmansuodattimen cobraan ja cobran ahtimeen.
Nyt vaikuttaa siltä että konehuoneen puolella olisi kaikki VALMISTA!
Jatkossa e on vuorossa moottorin säätöä, koeajoa, tehonmittausta ja muutoskatsastus.

2019

2 2 2 2

8.4.2019
2015 syksyllä huomasin että turbon öljyn paluuputki vuotaa öljyä, suoraan pakosjarjan päälle aiheuttaen savutusta. Irroitin turbon selvittääkseni vuodon syyn. Hetken pohtimisen jälkeen huomasin
että paluupuki osuu ahtimen imupesään eikä sen laippa siksi asetu paikalleen ja tiivisty. Taivutin paluuputkea hieman eri kulmaan jotta se ei osuisi mihinkään ja kasasin kaiken takaisin uusilla tiivisteillä.
Toivottavasti öljyvuoto on nyt korjattu.

2

9.4.2019
En ollut tyytyväinen kassuvivuston toimintaan. Se takerteli eikä toiminut jouhevasti.
Ajatteloin että jos vaihdan tangon vaijeriin niin toiminta olisi parempi. Uusi vaijeri on jo paikallaan,
vielä tarvitsee askarreella palautusjousi.