1 Etusivu
1 Ford Galaxie -66
1 Saab 9-3 SS -07
1
1
1
1 Vanhoja autoja
1 Projektit
1
   
 
 

SAAB 96L 1.5 V4 1976 "THE SPACE BANANA"

Takalokasuojien vaihto ja perän muutostyöt

Nyt kun uudet renkaat ja vanteet on sovitettu autoon ja tiedän hieman minkä verran lokasuojia tarvitsee levittää aloitin takalokasuojien vaihdon.

1 1 1

Eli vanha lokasuoja pois jotta uudet takarenkaat mahtuvat alle. Nyt näkee todella hyvin kuinka paljon lokasuojaa pitää levittäää että takarenkaat mahtuu pyörimään vapaasti.

1 1 1

Sitten sovitin uuta lokasuojaa paikalleen. Jotta renkaalla olisi riittävästi tilaa joudun hitsaamaan lokasuojaan levikkeen ja lisäksi siirrän koko lokasuojaa takareunasta hieman ulospäin jotta tilaa renkaalle olisi riittävästi myös joustossa. Lopuksi hioin korinpuoleiset lokasuojan reunat peltipuhtaiksi jotta pääsen hitasaamaan lokasuojat kiinteästi koriin kiinni.

1 1 1

Tässä yksi kuva jossa kaarilevike näkyy sellaisena kun sen ostin. Takalokasuojaan jouduin tekemään aika suuren aukon kaarelle jotta rengas edes mahtui paikalleen.

1 1 1

Kuten edessä hitsasin kaaren täysilvenänä myös taakse mutta se oli sinnekin liian leveä, joten kavensin sitä parilla sentillä.

1 1

Hieman kapeampana kaari istuu paikalleen paljon paremmin ja nyt on renkaallakin jo tilaa liikkua.

1 1 1

Vasen lokasuoja oli jo hieman helpompi kun pystyi ottamaan mallia oikeanpuoleisesta. Eli ensin merkkasin kiintopisteet kaareen ja leikkasin ylimääräiset pois ja sitten nostin lokasuojan paikalleen ja kiinnitin parilla ruuvilla, sitten hitsasin uuden kaaren pisteillä kiinni.

1 1 1

Molemmin puolin on vielä paljon tekemistä mutta nyt alkaa jo uudet muodot hahmottumaan. Peräpää kokee tosin vielä lisää muutoksia ennen kun päästään tekemään pohjatöitä...

1 1 1

Kun oli tarkoitus jatkaa takalokasuojien muutostyötä kiinnitin huomioni pieneen ruostekukkaan takaluukun aukon reunassa, hetken sitä koputeltuani paljastui kuvan reikä. Paikka on ehkä pahimpia mahdollisia korjattavaksi, ainakin omasta mielestäni.

1 1 1

Käytin apunani vasaraa, ruuvipenkkiä ja alasinta muotoillessani uuden palan vauriokohdan tilalle. Sitten merkkasin paikan ja rälläköin ruosteet pois.

1 1 1

Aluksi tuntui siltä ettei tämä onnistuisi ilman korjauspalaa toisesta autosta mutta pikkuhiljaa kun aloin hitsata paikkaa kiinni ja samalla vielä muotoilemalla paikkaa sain siitä mielestäni hyvän. Tällaiset yllättävät ylimääräiset korjaustyöt hidastaa aina koko projektia mutta onneksi sain tämän korjattua yhdessä illassa.

1 1 1

Kun kerrran yhden ruoste vaurion olin korjannut päätin tarkistaa koko peräpään ettei tulisi uusia yllätyksiä. Hetken vasaralla koputtelun jälkeen löytyi kaksi reikää kummatkin jousen ylätuennan kohdalla, yksi kummalllakin puolella lisäksi vasen iskari oli tullut pohjasta läpi.

1 1 1

Ekassa kuvassa näkyvä palkki vääntyi jo vuosia sitten, nyt sekin korjataan. Ruostereikien ympäriltä leikkasin reilun kokoiset palat pois. Myös vasemman iskarin yläpäästä leikkasin reilun palan pois.

1 1

Tässä on kaikki "leikkaukset" tehty ja kuva vääntyneestä "palkista", saattaa olla että tämä "palkki" menee roskiin ja kehitän jotain vahvempaa sen tilalle.

1 1 1

Seuraavaksi leikkasin pellistä sopivat palat reikiin ja hitsasin ne kunnolla kiinni. Vielä pitää siistiä saumat hiomalla.

1 1 1

Oikean puolen iskarin yläpää olikin sitten pahempi juttu. Mittaillessani kävi ilmi että oikea iskarin kiinnityspiste on lähes 3 cm ylempänä kuin vasen, se selttää sen miksi auton maavarassa oli lähes 2 cm ero puolelta toiselle verrattaessa. Lisäksi yläkinnike olikin paljon huonommassa kunnossa kun luulin.

1 1 1

Eli annoin rälläkän laulaa sulosäveliään ja leikkasin kaiken vähänkään huonon pois! Tulee aika iso paikka mutta se tehdäänkin sitten 1 mm vahvuisesta pellistä. Johtuen siitä että 1 mm pelti on aika vaikeaa muotoilla tein korjauspalan 4 osasta. Tuohon lisään vielä vahvikkeen ulko ja sisäpuolelle.

1

Tältä kontti näyttää nyt. Lisää kojauksia, muutoksia ja parannuksia tulee vielä...

1 1 1

Kun kerran jouduin poistamaan takaluukussa alunperin poikittain olleen palkin, päätin samantien tehdä hieman erillaisen jäykkärin takaluukkuun. Saabiin kun ei ole saatavana ns. poikittaistukia ollenkaan.

1 1 1

Tämä "X" jää piiloon takapenkin taakse mutta uskon sen tukevoittavan koria aika mukavasti.

1 1 1

1 1 1

Takaa löytyi vielä kaksi kohtaa joissa oli ruoste päässyt syömään peltiä. Päätin tehdä homman varman päälle ja leikkasin mädät pois ja hitsasin tervettä peltiä tilalle.

1 1 1

1 1 1

Kun ruosteista oli lopultakin pästy eroon jatkoin varsinaista hommaa, eli hitsasin takalokasuojat kiinni koriin. Nyt on seuraavaksi vuorossa takahelman muotoileminen...

1 1 1

Takahelman ajattelin toteuttaa vastaavalla tavalla kun etuhelman, eli pidennän lokasuojia ja taka helmaa pellillä.
Käytin takana myös vanhoja lokasuojia elintenluovuttajina.


1 1 1

Helma laskeutuu nyt noin 14-18 cm alemmaksi kun alunperin ja silti maavara takana pysyy noin 20 cm:ssä!

1 1 1

Perästä tuli aika muhkea! Tuohon tulee sitten vielä pakoputken ulostulolle aukko keskelle.

1 1 1

Kun lopulta olin saanut takavalot hommattua ja sopivaa putkea jolla tehdä niille upotukset oli aika käydä hommin ja toteuttaa takavalojen asennus. Leikkasin pellistä kaksi pyöreää palaa.

1 1 1

Hitsasin palat kiinnu putkien päihin 100 % saumalla ja hioin saumat siisteiksi.

1 1 1

Sitten merkkasin takalokasuojiin valojen kohdat ja leikkkasin lokasuojiin reiät joihin valot upotetaan.

1 1 1

Lyhensin putkia spoivamman mittaisiksi ja hitsasin ne kiinni lokasuojiin tehtyihin reikiin. Nyt on taka pään muutokset aika pitkällä jo....

1 1 1

Nyt on vuorossa takaluukun lukkopesän poistaminen. Muutan lukon toimimaan niin että sen saa auki matkustamosta vaijerilla.
Jotta saan vaijerin kiinni lukkoon jouduin poraamaan siihen reijäen. Lukon reijän ympärillä on pellissä pieni kohouma joten joudun ensin leikkaamaan isomman palan sen ympäriltä pois.

1 1 1

Kun olin tehnyt sopivan kokoisen reiän leikkasin siihen sopivan palan peltiä ja taivutin sen samallalailla kaarevaksi kun peräpelti on muutenkin. Sitten hitsasin paikan kunnolla kiinni.

1 1 1

Lopuksi hioin saumat sileiksi. Sitten leikkasin neliöputkesta takaluukkuun sislle vielä toisen poikittaisen tuen ja hitsasin sen kiinni omalle paikalleen. Lopuksi halusin sovittaa vielä kumpaakin takaluukkua paikaleen jotta näkisin hieman miltä perä näyttää kummallakin takaluukulla.

1 1 1

Pakko myöntää että itse pidä ehkä enemmän spoilerilla olevasta luukusta se antaa peräälle jotenkin aivan erillaisen muodon ja ilmeen. Molemmat luukut jokatapauksessa maalataan auton väriin niin että niitä voin sitten vaihdella fiiliksen mukaan.

1 1 1

Koska aiemmassa versiossa Saabista hoidin tankkauksen takaluukun kautta, halusin muuttaa sysyteemiä taas. Olin ostanut jo joskus aiemmin tällaisen lenkokone tyylisen tankinkorkin. Porasin sille reiän suurinpiirten alkuperäisen tankinkorkin paikalle.

1 1 1

Sovittaessani tankinkorkkia paikalleen huomasin että lokasuoja kaartuu niin paljon että reunuksen väliin jää iso rako. Päätin leika rakoon pellistä suikaleen ja hitsata sen korkin reunan ympärille.

1 1 1


Kun olin saanut sauman kunnolla kiinni ja varmistanut että kaaren muoto ei ollut muuttunut tinasin kaaren reunan siististi tinalla ja muotoilin sen haluttuun muotoon, tässä kohdassa ei paljoa kittiä tulla tarvitsemaan.

1 1 1

Takaklasin irroituksen jälkeen huomasin että lasin kehys on päässyt hieman ruostumaan. Lisäksi sisälopkasuojassa oli yksi reikä heti hattuhyllyn alla.

1 1 1

Hioin lasin kehyksen ja leikkasin ruosteet pois huolellisesti.

1 1 1

Sitten hitsasin paikat kiinni.

1

Kehys on valmis maalattavaksi....