1 Etusivu
1 Ford Galaxie -66
1 Saab 9-3 SS -07
1
1
1
1 Vanhoja autoja
1 Projektit
1
 
 

SAAB 96L 1.5 V4 1976 "THE SPACE BANANA"

Renkaiden ja vanteiden vaihto.
Uusin päivitys on aina alimmaisena.

Talvi 2008-2008:

2    2    2

Renkaiden ja vanteiden vaihto ei monissa muissa autoissa ole mitenkään iso tai vaikea juttu, 96:nen sitä vastoin on todella haasteellinen, siihen ei ole olemssa montaakaan vaihtoehtoa. Nämä vanteet on teetetty asiaan erikoistuneessa firmassa. Ensimmäisessä kuvassa on vierekkäin alkuperäinen rengas ja tuleva rengas, aika muikea ero eikö?

2 2 2

Tässä pari kuvaaa jossa alkuperäinen ja leveä vanne ovat vierekkäin, ero on aika selkeä =)

2 2 2

Minun oli ihan pakko sovittaa vanteita autoon heti, jotta näkisi hieman mitä tuleman pitää. Eteen vanteet sopivat kuin nakutettu. Takana on hieman ahtaampaa, mutta siihen asiaan on tulossa muutos ;) Lopullisesti päästään sovittamaan näitä yhteen vasta kun vanteet on ensin vain hiekkapuhallettu ja maalattu ja että renkaat on asennettu vanteelle. Ennen sitä ei uskalla tehdä korille mitään...

2 2 2

Kaksi viimeistä kuvaa on otettu toiselta puolelta jossa on alkuperäiset vanteet kiinni, nyt ero näkyy selkeästi. Uudet vanteet tulevat todella paljon ulommaksi kun alkuperäiset.

2 2 2

Käytin vaneteet hiekkapuhalluksessa ja maalasin ne mattapunaisiksi sen jälkeen =) Tämä on nyt niiden väri toistaiseksi kunnes koko auton uusi väri päätetään.

2 2 2

2 2

Nyt on renkaat sovitettu alle! Eteen mahtuivat oikein mallikkaasti ja takana tuli ahdasta niin kuin odotettiinkin.
Mutta hyvältä näyttää!

2 2 2

Nyt on uudet vanteet ja renkaat saatu autoon kiinni.

2 2

Laitoin myös nuo pillerikapselit paikalleen, viimeistelevät "lookin" hyvin.
Valmis! Näillä mennään toistaiseksi...

Talvi 2008-2009:


2 2

Nyt on vanneprojekti saanut taas hieman uutta tuulta, kun sain Ruotsin Saab klubin jäseneltä ( Niklas Westring ) piirrokset spacereistä jotka muutavat pulttijaon 5 x 170 mm:stä 5 x 110 mm:in. Eli näillä spacereillä saan kuuppaan asennettua 9-3 /     9-5:sen vanteet. Nyt yritän löytää komeistamon / sovrvaamon joka tuollaiset minulle valmistaisi...

2 2

Tässä yllä on sitten kuupan uudet vanteet ja renkaatkin...
Vanteet on Cartec:in 17" x 7" ja rengaskoko muhkeat 225/45.
Ihan varma en ole mahtuuko noin suuret renkaat pyörimään alla mutta nehän voi aina vaihtaa =)
Adapterit on nyt sorvarilla työn alla....

2 2 2

Siinä ne nyt on! Enään puuttuu pinnapultit niihin ja pääsen asentamaan niitä ja uusia vanteita autoon!

2 2 2

Ensin hioin vanteen keskiön 1200 vesihionnalla kauttaaltaan mataksi niin tarkkaan kuin mahdollista. Siinä välissä pesin koko vanteen huolellisesti ulko- ja sisäpuolelta. Sitten huolellinen rasvanpoisto ja lopuksi teippasin ja suojasin ne osat jota ei maalata.

2 2 2

Keskiön vanteesta maalasin mattamustalla. Tuon vanteen reunan kiillotan vahalla vielä jossain vaiheessa mutta jo nyt näkee että hyvä tulee, olen tosi tyytyväinen. Viimeisessä kuvassa on vieressä vakiovanne ja ero on minusta aika radikaali, mustalla keskiöllä vanne näyttää todella paljon paremmalta... Nyt on enää kolme vannetta maalamatta....

2 2 2

Nyt otin työn anne seuraavan vanteen, teen homman näin yksi vanne kerrallaan... Ensin hioin keskiön huolella mataksi ja sitten suojasin venteen ulkokehän.

2 2 2

Sitten suihkuttelin mattamustaa ohuina kerroksina pintaan.
Lopputulos on yhtä hyvä kun edellisessä =) enään kaksi jäljellä...

2 2 2

Sitten oli vuorossa kaksi viimeistä vannetta, sama työjärjestys kuin edelläkin: hionta, pesu, rasvanpoisto ja suojaus.

2 2 2

Maalin suihkutin ohuina kerroksina valumien välttämiseksi.
Maalin kuivuttua poistin teipit ja suojapaperit. Lopputulokseen olen oikein tyytyväinen! Maltan tuskin odottaa että saan asentaa ne autoon!

2 2 2

Nyt on vuorossa adaptereiden ja vanteiden asennus. Samalla selviää pitävätkö mittaukset paikkansa!

2 2 2

Tässä vähän makupalaa, näyttää omasta mielestä aika kivalta!
Kunnon kuvat on tulossa kunhan saan auton ulos tallista ja pestyä....

2 2 2

Uudet renkaat tuli ostettua, ne ovat kokoa 205/45/17 eli vähän pienemmät kun nuo vanteiden mukana tulleet 225/45 renkaat jotka ottivat vähän kiinni sillon tällöin. Nämä uudet renkaat mahtuvat pyörimäään alla varmasti paremmin. Samalla kun vanteet oli irti maalasin jarrusatulat ja rummut mustiksi.

2 2

2 2 2Tammikuu 2013 ->

2

Renkaat ja vanteet on taas vaihtumassa, nyt on suunnitteilla valkosivurenkaat leveillä 16" peltivanteilla. Valkosivut maalataan renkaisiin siihen tarkoitetulla maalilla. Mielenkiintoista nähdä miten tuo onnistuu.
Nuo 17" alut myin pois...
2

Tässä on 16"x6,5" Opelin peltivanteet jotka ostin jo monta vuotta sitten. Ne pestään ja lähetetään Vannepajalle jossa ne levitetään 9" leveiksi.

2 2 2

Nyt on vanteet levitetty 2,5" tuumalla ja ovat 9" leveät. Seuraavaksi vanteet maalataan ja päälle asennetaan renkaat...

2 2 2

Siinä olisi nyt renkaat noille 9" peltivanteille. Koko on 205/55R16.
Seuraavana on vuorossa vanteiden maalaus ja renkaiden asennus sekä valkosivun maalaaminen.

2 2 2

Vanteet ovat päässeet ruostumaan kun en ole ehtinyt niitä maalamaan. Aikaa on taas kulunut yli 6 kk ilman edistystä.
Nyt päätin laittaa vanteet kuntoon. Aloitan poistamalla ruosteet sitruunahapolla (4 % seos).

2 2 2

Vanne oli likoamassa noin 2 vuorokautta ja kaikki ruosteet on poissa. Tehokasta ainetta. Sama toistetaan kaikille neljälle vanteelle.

2 2

Heti kun vanne otetaan pois haposta kuivaan sen huolellisesti ja maalaan sinkkimaallilla ettei sama pääse toistumaan. Sisäpuolen vanteesta maalaan mustaksi jo tässä vaihessa.

Kesä 2014

2 2 2

Nyt oli lopultakin aikaa jatkaa vanteiden työstämistä. Jatkoin töitä ensin hiomalla kehän vanteesta rälläkällä ja sitten kittasin sauman ohuesti piiloon.

2 2 2

Kun kittaukset oli valmiit, teippasin vanteiden reiät umpieen takapuolelta jottei sumut sotkisi maalipintaa siltä puolelta. Sitten maalasin vanteet punaisella pohjamaalilla.

2 2 2

Annoin pohjamaalin kuivua kaksi päivää ja sitten ruiskutin vanteisiin punaisen värimassan pintaan. Ensin harso ja sitten kaksi märkäpintaa.

2 2 2

Punaisen päälle ruiskutin kisrkasta lakkaa jonka sekaan olin laittanut sopivasti kultahilettä.

2 2 2

Annoin maalien kuivua yön yli jonka jälkeen poistin teipit vanteen takapulelta. Nyt näkee lopputuloksen kunnolla, tosin vasta auringonvalo tuo kultahileen esiin kunnolla. Hyvä tuli kuitenkin!
Seuraavaksi renkaat päälle....

2 2 2

Nyt on renkaatkin saatu vanteille. Yksi rengas tosin vuotaa, sille täytyy keksiä vielä jotain. Sitten voisi ottaa ne koekäyttöön...

2 2 2

Ilmavuoto oli ilmeisesti vanteessa jonka takia irroitin vanteen kehältä ja tiivistin saumat vanteen sisältä tiivistysmassalla.
Nyt ilmat pysyy sisällä.

2 2 2

Nyt on uudet vanteet lopultakin kuupan alla! Kyllä muuttui ilme melko paljon. Tuli ihan uutta räyhäkkyyttä ilmeeseen.

2 2

Vanteet ja renkaat sopii kaarien muotoon ja tulee ulos juuri sopivasti.

2

Ostin tuollaiset Saab 900 pillerikapselit noita peltivanteita varten. Ne tulee muuttamaan vannetta aika paljon =)

Kesä 2015

2 2 2

PIllerikapselit kiinnittyy helposti kolmella pienellä ruuvilla. Porasin ensin reijät kapseliin ja sitten merkitsin kapselin avulla vanteeseen reikien kohdat. Porasin vanteeseen 3,5 mm poralla reijät merkitsemiini kohtiin ja kiinnitin kapselin paikalleen.

2 2

Kapseli sopii kokonaisuuteen todella hyvin. Vanne näyttää heti paljon viimeistellymmältä.

2 2

Jouduin uudestaan rengas hommiin koska yhdessä renkaassa oli kudosvaurio jonka takia takarenkaan täytyy vaihtaa kokonaan, lisäksi kolme vannetta vuotivat ilmaa hieman joten samalla pääsin tiivistämään vanteet.

2 2 2

Sillä välin kun kolmessa muussa vanteessa liimat kuivuvat päätin kokeilla valkosivun maalaamista neljänteen renkaaseen. Ensin puhdistin renkaan maalattavalta alueelta tinnerillä. Sitten rajasin maalattavan alueen ja suojasin vanteen sekä loput renkaasta. Maalina käytin Mastonin RubbeComp - kumimaalia.

2 2 2

Ensin suihkin kevyen harson valkoista renkaaseen ja sitten pienten kuivumisaikojen välein kaikenkaikkiaan neljä kerrosta kumimaalia. Maali oli yllättävän hyvin peittävää ja lopputuos on häikäisevän hyvä.

2 2

Vielä kiinnitys autoon ja kapseli paikalleen. Lopputulos on omasta mielestä huikean hyvä! Ja en suinkaan ole ensimmäinen joka tätä kokeilee, kumimaali pysyy kiinni myös ajossa, tosin se likaantuu ajan myötä mutta niinhän ne aidot valkosivutkin likaantuu. Sama käsittely vielä kolmelle renkaalle...

2 2 2

Kun ensimmäisen renkaan kokeilu oli onnistunut jatkoin samaa kolmelle muulle renkaalle. Huolellinen puhdistus ja suojaus ensin...

2 2 2

... ja sitten neljä kerrosta RubberComp:ia pintaan. Lopputulos on todella hyvä. En malta odottaa että pääsen laskemaan auton pyörilleen.

2 2

Pakkohan ne renkaat oli asentaa autoon heti että näkee vähän miten ne istuvat kokonaisuuteen. Vaikka auto on kuvissa pukkien päällä. On pakko sanoa että lopputulos vastaa omaa visiota todella hyvin. En malta odottaa että saan auton renkailleen että näkee miltä kaikki näyttää ajokorkeudessa.

2019

2 2

8.4.2019
Koska og900 pillerikapselit ovat "lainassa" minun og900 vanteissa päätin kokeilla miltä kuupan vanteet näyttäisivät Saab 99
pillerikapseleilla jotka löysin tallilta. Pikaisen kokeilun jälkeen päätin että nämä sopii jopa paremmin kuin ne og900 kapselit.

2 2 2 2

10.4.2019
Edelleisen kerran kun autoa siirrettiin kävi ilmi että 205/55 eturenkaat ottivat kiinni lokasuojan kaareen kun ratti oli ääriasennossa. Päätin korjata ongelman 195/50 kokoisilla renkailla. En tullut aivan ajatelleeksi
Kuinka paljon rengas joutuu silloin venymään, mutta tuleepahan tilaa renkaille kääntyä.

2 2 2 2

11.4.2019
Saab 99 pillerikapselit saivat pikaisen kiilloituksen krominkiilloitus tahnalla. Kapselit siistiytyivät ihan kummasti.

2 2 2 2

Kuupan vanteet ja renkaat olivat välillä lainassa arkiauton alla (kesät 2016 ja 2017) ja sen jälkeen olivat menneet kiireessö likaisina säilöön. Jarrupöly oli tarttunut pintaan suht tiukkaan ja sain pestä
vanteet useaan otteeseen että tulivat näinkin puhtaiksi. Kunhan nyt kuivuvat niin vuorossa on valkosivujen maalaminen renkaisiin.

2 2 2 2

12.4.2019
Nyt kun renkaat on vaihdettu ja kapselit on sovitettu vanteisiin ryhdyin maalaamaan renkaisiin valkosivuja. Teippasin ja suojasin vanteet ja renkaat niiltä osin kun niitä ei maalata.

2 2 2 2

Sitten suihkuin kumimaalia renkaisiin. Aloitin ohuella kerroksella ja sitten lisäsin kerroksia, kaikenkaikkiaan 6 kerrosta. Lopuksi suihkin päälle vielä kaksi kerrosta kirkasta matta kumimaalia suojaamaan pintaa.

2 2 2 2

15.4.2019
Kun kumimaalit olivat saaneet kuivua kolme vuorokautta asensin renkaat autoon ja pulttien kirityksen jälkeen asensin pillerikapset paikalleen.

2 2

Pienemmät 195/50/16 eturenkaat tuovat toivottua lisätilaa renkaan ja lokasuojan väliin, toivottavasti ne nyt mahtuvat käntymään ongelmitta.
Valkosivut yhdistettynä Saab 99 pillerikapseliin on kyllä maukas yhdistelmä.