1 Etusivu
1 Ford Galaxie -66
1 Saab 9-3 SS -01
1
1
1
1 Vanhoja autoja
1 Projektit
1
 
 

 

SAAB 9-5 2.0T Wagon 2001 BioPower


Stereoiden päivitys


1 1 1
Takaovien 5 3/4"            Etuovien 6,5"                 Vahvistin subwooferille

1 1 1
10" Subwoofer               Kojelaudalle 3,5"

1 1
Vahvitin erillissarjalle      Taajuuskorjain

Pitkään olen jo miettinyt stereoiden parantelua ja nyt sattuman oikusta on tullut hankittua hieman palikoita niiden päivittämiseen. Etu- ja takaoviin tulee Pioneerin 2-tie erillissarjat ja takaluukkuun 10" subwoofer sekä vahvisti.
Alkuperäinen AS1 järjestelmä on vähintään vaatimaton kun edessä on 4" kaijutin ja takaovissa 5 3/4" pahvikaijuttimet.

1 1 1

Aloitin takaovien kaijuttimien vaihdon irroittamalla oviverhoilun. Sitten mittasin tarkkaan paikan diskantille ja porasin verhoiluun reijän, kumpaankin oviverhoiluun. Itse kaijuttimen vaihto meni niin vauhdikkaasti ettei siitä tullut otettua edes yhtään valokuvaa. Ainostaan kaiuttimen liittimen jouduin muuttamaan abikoliittimiksi jotta sain uudet kaijuttimet kytkettyä.

1

Lopputulos on oikein onnistiuneen näköinen ja nyt kuuluu muusiikki myös takapenkkiläisille. Koko homman meni noin tunti aikaa.

1 1

Seuraavana aloitin tutkimaan miten etuovien asennuksen saisi tehtyä.
Irroitin jälleen oviverhoilun ja tutkin tarkkaan miten kaijuttimen saisi kiinnitettyä. Tässä vaiheessa selvisi että ovesta puuttuu kokonaan kaijuttimen kiinnityskaulus, ilman kaulusta ei kiinnitys onnistu. Samalla löysin kaijuttimen reijästä piuhat jotka ilmeisimmin on tarkoitettu ovikaijuttimelle. testasin johtoja irtokaijuttimella mutta ääntä ei kuulunut. Pitää selvittää missä piuhan toinen pää on jotta saisi kaijuttimet kytkettyä helpommin.
Tässä vaiheessa kokosin oviverhoilun takaisin paikalleen ja ryhdyn selvittämään miten kannattaa jatkaa.

1 1 1

Jatkoin hommia vaihtamalla kojelaudan päällä olevat kaijuttimet.
Vanha pois ja uusi tilalle. Kuvasta huomaa että alkuperäinen kaijutin oli jo aika loppu. Uudessa on lisäksi diskantti joka vanhasta puuttui kokonaan.

1 1 1

Sama käsittely molemmille puolille. Ei tule ikävä noita vanhoja.

1 1

Lopuksi ritilät paikalleen, mistään ei huomaa etta kaijuttimet on vaihdettu parempiin. Nyt musiikki kuuluu taas hippusen verran paremmin.
Hiljaa hyvä tulee, tämä projekti etenee taas kun inspiraatio iskee....

1 1 1

Tällä kertaa asennusvuorossa oli etuovien erillissarjat. Oviverhoilun alle kiinnitin ensin Saabin alkuperäisen kaijuttimen korokerenkaan jota olin hieman muokannut jotta kyseinen 6,5" midbasso sopii siihen kiinni. Diskantin asensin ns. peilikolmioon sarjan omaassa pikkukotelossa. Näin sain suunnattua sen hyvin kohti kuuntelijaa.

1 1 1

Kaijutin sopi hyvin paikalleen ja oviverhous meni takaisin paikalle kätkien kaijuttimen alleen kokonaan, vain diskantti jää näkyviin.

1 1 1

Kaijuttimen asennus toiselle puolelle meni jo paljon nopeammin kun oli harjoitellut yhden.

1 1

Diskantit on aika hyvin suunnattu.

1 1 1

Tässä sovittelen vahvistimia paikalleen takaluukun suojakannen alle.
Jouduin poistamaan hieman verhoiluja jotta sain riittävästi tilaa vahvistimille.
Virtakaapelin toin akulta rintapellin läpi ja kynnyskotelon sisällä takaluukkuun asti. Etuovien kaijutinjohdot vein oikeanpuoleisessa kynnyskotelossa rca-kaapeleiden kanssa. Kaijutinjohdot tulevat kaijuttimilta ovista oikean puolen jalkatilan verhoilun alle jossa tinasin johdot yhteen.