1 Etusivu
1 Ford Galaxie -66
1 Saab 9-3 SS -07
1
1
1
1 Vanhoja autoja
1 Projektit
1
 
 SAAB 9-3 2.0t SS 2007
BioPower


Takajarrupalojen ja levyjen vaihto


1 1 1

24.9.2016
Viikkoa aikaisemmin alkoi oikeasta takajarrusta kuulumaan aika voimakasta kirskuntaa jarrutuksissa ja huomasin että sekä palat että levyt ovat tiensä päässä. Laitoin ebayn kautta osat tilaukseen ja odotellessa niitä ryhdyin purkamaan takajarruja. Heti alkuu huomasin että oikean puoleinen jarrukilpi on pahasti ruostunut ja se itse asiassa mureni tallin lattialle kosketuksesta, tilasin sitten lisäksi vielä uudet jarrukilvetkin.

1 1

Ensitöikseni puhdistin jarrusatulan huolellisesti ja samalla voitelin ja herkistin jarrusatulan männän. Nyt mäntä liikkuu helposti ja satula on siisti ja puhdas.

1 1 1

25.9.2016
Toistin saman homman vasemmalle puolelle, täällä oli paloissa pintaa vielä vähän jäljellä mutta puhutaan millistä kitkapintaa. Enemmän loppuun ei jarruja olisi voinut ajaa. Puhdistin ja herkistin myös vasemman jarrusatulan.

1 1

Kun molemma jarrusatulat oli pesty ja herkistetty päätin että maalaan satulan jotta ne eivät hapettuisi niin nopeasti uudelleen. Pesin rasvat satuloista pois ja maalasin satulat alumiinille sopivalla pohjamaalilla.

1 1

Pohjamaalin kuivuttua maalasin jarrusatulat jokapuolelta vasaralakalla, värinä grafiitinharmaa.

1 1

Koska ebaystä tilaamani jarruosat eivät olleet viel saapuneet käytin aikaa maalamalla jarrukilvet jotka olivat tulleet mathahuollon kautta jo edeltävänä perjantaina. Huomasin että alkuperäinen maali jarrukilvissä oli erittäin ohut ja meni puhki heti kun siihen koski hiomapaperilla. Nyt niissä on päällä reilu kerros vasaralakkaa, jos se estäisi niitä ruostumasta ihan heti uudestaan.

1 1 1

26.9.2016
UPS:n lähetti toimitti paketin tänään minulle ja tarkistin heti että sisältö on sitä mitä pitikin. Kaikki tilatut tavarat olivat paketissa, etujarrupalat, levyt ja letkut sekä takapalat, levyt ja letkut. Paketissa oli myös jarrunestettä, jarrujen puhdistusspray, voiteluaine ja työkäsineet! Kyllä on pakko sanoa että Saksalainen säntillisyys on mahtavaa.

1 1

29.9.2016
Sain loput osat, eli vanhat jarrulevyt ja satuloiden kiinnikeraudat irroitettua. Nyt näkee miten pahasti oieanpuolen jarrukilpi on ruostunut.

1 1 1

Molemmat satuloiden kiinnikeraudat ovat pahasti ruostuneet. Toisessa kuvassa näkee eron puhdistetuna ja likaisen raudan välillä. Kun molemmat raudat oli puhdistettu maalasin ne ruosteenestopohjamaalilla.

1 1

Lopuksi maalasin satulan kiinnikeraudat vasaralakalla grafiitinharmaiksi.

1 1 1

Maalasin myös jarrulevyjen keskiöt samalla grafiitinharmaalla vasaralakalla. Tämän jälkeen oli kaikki osat valiita asennettaviksi.

1 1 1

2.10.2016
Ensimmäisessä kuvassa näkee kuinka paljon vanhasta jarrukilvestä oli jäljellä. Uusi kilpi paikalleen ja sitten levy ja satulan kiinnikerauta.

1 1 1

Tässä jarrut valmiina. Tuli kyllä paljon siistimmän näköiset. Auto alas pukkien päältä ja koe-ajolle....

1 1 1

12.10.2016
Koe-ajo paljasti että vasen takajarru lämpenee liikaa, eli jarru laahaa jostain syystä. Irroitin satulan kahdesti ja puhdistin sekä herkistin männän mutta silti mäntä ei lähtenyt liikkumaan riittävän hyvin, larrulevy kuumeni edelleen liikaa. Päätin ratkaista ongelman ostamalla uuden jarrusatulan vasemmalle puolelle. Uusi satula poistaa ongelman varmasti. Uusi satula ei ollut maalattu ollenkaan joten puhdistin sen huolella ja pohjamaalasin sen alumiinille sopivalla pohjamaalilla, lopuksi maalasin satulan samalla grafiitinharmaalla vasaralakalla kuin mutkin jarruosat on maalattu. Seuraavaksi vaihdan satulan ja remontin pitäisi olla lopultakin valmis, eihän se ole kestänytkään kuin neljä viikkoa....

1 1

Uusi satula on paikallaan ja nyt jarrut toimivat kuten pitää, lämpenemättä. Olipa helpotus että homma on lopultakin ohi.

1 1 1

Samalla kun rengas oli irti huomasin että sisälokasuojassa oli muutama ruostekukkanen ja maali lohkeillut pieneltä alalta joka ei ole muovin peittämä. Puhdistin ruosteet pois ja hioin pinnan jonka jälkeen maalasin sen vasaralakalla, nyt ei tarvitse olla huolissaan tuostakaan. Jossain vaiheessä täytyy kyllä muoviset sisälokasuojat irroittaa ja tarkistaa peltien kunto niiden alta, mutta se on ihan toinen projekti ja saa odottaa vielä hetken....