1 Etusivu
1 Ford Galaxie -66
1 Saab 9³ Cabrio -09
1
1
1
1
1 Vanhoja autoja
1 Projektit
1
 
 

                                           SAAB 9³ Cabriolet 1.8t Vector 2009


1

1

1

SPEKSIT
Saab 9³ Cabriolet 1.8t Vector
2009

Moottori:
- 2.0 turbo (240 hv/350 Nm)
- B207E bensa
- Mitsubishi TD04L-11t turboahdin
- BioPower ohjemisto Re85
Voimansiirto:
- 6 -vaihteinen manuaali (Fm67)
Alusta:
- Alkuperäinen (Comfort)
Jarrut:
- Alkuperäiset 16" jarrut
- 302 mm jäähdytetyt levyt edessä ja 292 mm jäähdytetyt levyt takana
Vanteet ja renkaat:
- Kesällä 7,5"x17" ET 41 alkuperäiset vanteet (Alu 88) ja 225/45 kesärenkaat
- Talvella 7,5"x17" ET 41 alkuperäiset vanteet (Alu 81) ja 225/45 nastarenkaat
Kori:
- Kori alkuperäinen
- Väri: Jet Black (298)
Sisusta:
- Vector varustelu
- Sporttipenkit
- Vaalea nahkasisusta
- Led polttimot sisävaloissa
ICE:
- Alkuperäinen Navisoitin 7 kaijuttimella
Varusteet:
- Sumuvalot edessä ja takana
- ESP-Ajonvakautusjärjestelmä/luistonesto  
- Sähköisesti sisään kääntyvät sivupeilit 
- Automaatti-ilmastointi
- Jäähdytetty hansikaslokero
- Peruutustutka
- Ajotietokone
- Vakionopeudensäädin
- Keskuslukitus
Omistaja:
Toni1

1

1


1 1 1 1

Levitin Colourlock:in nahan värjäysainetta kolmeen kertaan ratin nahkoihin. Nahasta tuli kyllä selvästi parempi kun mitä se oli, ihan uuden veroista siitä ei tullut mutta paljon parempi.

1 1 1 1

27.1.2020
Nuyt ratin maalatut insertit on kuivuneet riittävän kauan niin päätin käsitellä ratin nahat nahkamaalilla. Olin jo viime vuonna ostnut Colourlock:in Leather fresh setin joka on sävytetty Saabin mustan nahan väriin. Puhdistin vielä kerran nahan ja sitten levitin vaahtomuovipalalla väriöä ratin nahkaosiin. Ohjeen mukaan kuivasin nahkamaalia välillä hiustenkuivaimella. Muutamassa kohdassa nahka on aika kulunutta ja vaaleaa mutta kohta nähdään miten hyvä tästä tulee.

1 1 1 1

22.1.2020
Puhdistin ratin pinnat kunnolla rasvanpoistoaineella ja sitten suojasin ratin nahat ja keskiön teippaamalla. Maalaan ratin hopeiset insertit auton korin värillä Jet Black (298).
Ruiskutin ensin kaksi kerrosta mustaa värimassaa jonka jälkeen ruiskutin yhden peittävän kerroksen lakkaa päälle. Annoin maalien kuivua hetken ja sitten poistin suojateipit etteivät ne tarttuisi nahkaan liikaa. Kun olin saanut suokjateipit poistettua olin todella tyytyväinen lopputulokseen, ratti näyttää todella hyvältä mustilla inserteillä.

1 1 1 1

21.1.2020
Tänään kävin GT-katsastuksessa näyttämässä autoa ja samalla kun auton rekisteröitiin suoritettiin myös vuosikatsastus. Nyt on prosessi valmis! Auto on rekisterissä ja katsastettu vuodeksi eteenpäin. Koko auto näyttää jotenkin paremmalta nyt kun on kunnon kilvet kiinni.


1 1 1 1

Kaivoin tallista esiin Aeron ratin jonka olin ostanut jo edelliseen Saabiin mutta en koskaan tullut asentaneksi sitä silloin. Ratissa oli jokun verran kulumaa hopeisissa inserteissä ja kaipasi jokatapauksessa pientä ehostusta. Hioin hopeiset osat huolellisest p1200 vesihionnalla jotta uusi maali tarttuu kunnolla. Samalla Tuin ajatelleeksi että myös ratin nahat kaipaisivat pientä ehostusta. Kaivelin muistista kuinka edellisen Saabin nahkapenkkejä siistittiin ja muistin että ne ihan hiottiin ja puhdistettiin ennen uuden nahkamaalin levitystä. Tosin sanoen hioin myös nahat varovaststi p1200 vesihionnalla. Lopuksi puhdistin sekä nahat etttä muoviosat isopropyylialkoholilla. Nyt ratti olisi esivalmisteltu maaleja varten.

1

17.1.2020
Tänään sain sähköpostiin ilmoituksen että auto on saanut rekisteröintiluvan, nyt vaan varaamaan aikaa konttorilta.

1 1 1 1

16.1.2020
Nyt katto on saanut kuivua yön yli ja saan cabben taas ajoon. Seuraavaksi ajelen muutaman päivän ja seurailen jäähdyinnesteen määrää kun järjestelmä ilmaantuu ajan kanssa.
En uskalla käyttää moottorinlämmitintä ennen kuin olen varma että kaikki ilma on poistunut järjestelmästä. Ulkona sain otettua ulkoa ja sisältä parempia kuvia ja edelleen kallistun siiihen suuntaan että kojelauda hopeat osat maalataan korin väriin (Jet Black 298).

1 1 1 1

Jatkoin teippaamista myös kojelaudan listaan hansikaslokeron yllä, tähänkin musta sopii paremmin kuin hopea. Tykkään lopputloksesta todella paljon, kokeilu on onnistunut.
Myöhemmin saatan maalata nuo osat ihan korin värillä ja myös rattinappien kehykset tulee mustaksi jossain vaiheessa.

1 1 1 1

Samalla kun puuhastelin auton kanssa päätiin kokeilla vaihdekepin kehyksen teippaamista kiiltävällä mustalla. Alkuperäinen hopea ei minusta sovi auton sisustaan millän lailla etenkin kun ovissa on kiiltävät mustat listat.

1 1 1 1

15.1.2020
Nyt auto on kuivunut tallissa yön yli niin pääsen kyllästämään kangaskaton kunnolla. Tällä kertaa ostin Star Birte kuomukyllästettä jota on monissa eri yhteyksissä kehuttu hyväksi aineeksi.
Levitin aineen kattoon pensselilä, näin suosittelee myös valmistaja, nyt saan kunnon kerroksen sauoja-ainetta yhdellä kertaa. Nyt kun oli tilaisuus vahasin myöskin auton Fusso Soft 99:llä jotta se pysyisi paremmin puhtaana ja olisi helompi pestä jatkossa.

1 1 1

Kaiken päätteeksi päätin pestä katon, konehuoneen ja koko auton.

1 1 1 1

Sitten vain reititin piuhat järkevästi ja kiinnitin ne kunnolla paikoilleen ja liitin piuhat yhteey y-haaralla. Viimeisenä hommana täytin jäähdytydjärjestelmän jäähdytinnesteellä ja mittasin pakkasen kestävyyden.

1 1 1 1

Pistokkeen "teline" tulee puskurin ritilän aukkoon vasempaan yläkulmaan.

1 1 1 1

Paikka jonne vastus asennetaan on sylinterinkannen ja rintapellin välissä. Ensin irroittetaan sokea tulppa ja varmistetaan että vanha o-rengas lähtee pois. Sitten vastus asennetaan
peitelevyn tilalle uudella ruuvilla. Nyt kun vastus asennettu kiiinnitin piuhan vastukseen ja vedin sen lukkopellin luokse osottamaan loppuja asennuksia. Jotta saan pistokkeen asennettua puskuriin joudun irroittamaan puskurin vasemmasta reunasta.

1 1 1 1

14.1.2020
Moottorinlämmittimen asennuksen aloitin irroittamalla paisuntasäiliön kokonaan ja sen alla olevat letkut jotka kiinnittyy termostaattikoteloon.

1 1 1 1

13.1.2020
Aloitin lämppärin asennukset sisäpistokkeesta. Irroitin muovit jalkatilan sivuista ja hanskalokeron kokonaan jotta pääsin poraamaan reijän rintapeltiin. Sitten suojasin reijän maalilla ja asensin piuhan (2 metriö pitkä) läpivientikumilla reikään. Lopuksi kiinnitin pistokkeen jalkatilan oikeaan reunaan alas ja kokosin muovit sekä hansikaslokeron takaisin pakoileen.

1 1 1 1

9.1.2020
Nyt kun lopultakin sääennuste lupaa edes paria pakkapäivää pääti pestä auton. Olihan se päässyt jo aika likaiseksi, puhtaalla autolla on kivempi ajella.

1 1

7.1.2020
Tänään olin sopinut softagurun kanssa cabben biopoweroinnista. Samalla kun moottorinohjauksen ohjemisto päivitettiin etanolille sopivaksi
tarkistettiin myös auton muut ominaisuudet ja lisättiin mm hälytin. Nyt moottori tuottaa noin 220 hv / 320 Nm bensalla ja noin 240 hv/350 Nm etanolilla.

1 1 1 1

25-26.12.2019
Katto vaatii selvästi useamman käsittelyn suoja-aineella koska ensimmäisen jälkeen vesi ei vielä pisaroitunut katolla. Otin auton takaisin talliin ja suojasin katon ympäristön, sitten suihkutin katon suoja-ainetta vielä kahdesti peräkkäisinä päivinä antaen katon kuivua välissä yön yli. Käsittelyyn meni nyt siis koko pullo suoja-ainetta, jos tulos ei vieläkään ole haluttu joudun hankkimaan toista suoja-ainetta.

1 1 1 1

Kun kaikki tarkistukset oli tehty lähdimme koeajolle. Ajoimme lenkin Kerava-Tuusula-Paippinen ja kaikki tuntui autossa toimivan kuten pitääkin. Kun pääsimme kotiin oli auto sen
verran kuraantunut että päätin vielä pestä auton ja samalla puhdistaa ja suojata rättikaton joka oli jo alkanut kasvaa sammalta. Pesuun käytin Pro Kleen vaahtopesua esipesuun, Q2M Bathe+ shampoota ja viimeistelin Q2M Wet coat:lla. Katon pesin ja suojasin Valet Pro:n kangaskaton aineilla.

1 1 1 1

23.12.2019
Tänään hän saapuu lopultakin kotiin! Matka oli oli pitkä ja niin oli odottajan aikakin. Aamulla suuntasin ensimmäisenäkäymään katsastuskonttorilla hakemaan tarrakilvet jotta pääsemme ajelemaan avolla saman tien. Ensimmäisenä otin avon talliin ja tein perus tarkistuksia, öljynmäärä, jäähdytinnnesteen pakkasen kestävyys ym. Samalla vaihdoin alle myöskin talvirenkaat.

1

17.12.2019
Nyt on avon talvirenkaat asennettu vanteille ja ne odottavat vain asennusta asutoon.

1 1 1 1

16.12.2019
Kaikesta huolimatta päätin sittenkin satsata ja tilasin täysin uudet Kontio, Lappi Jää-Ahma nastarenkaat talveksi. Sama setti tulee myös Niinan Saabiin alle. Rengaskokona on 225/45/17.
Huomenna olisi tarkoitus asentaa renkaat vanteille. Tänään olin myös yhteydessä vakuutusyhtiöön ja otin avolle vakuutuksen, näin pystyn sitten tekemään käyttöönottoilmoituksen heti kun auto saapuu ja hakemaan tarrakilvet jotta pääsee heti ajelemaan.

1 1

15.12.2019
Myöhään aamuyöstä avo saapui pohjois Saksaan Petrin halliin säilöön kunnes matka kohti Suomea jatkuu myöhemmin tällä viikolla.
Pääsipä avo vielä hyvään seuraan muiden arvo-autojen joukkoon.

1 1 1 1

14.12.2019
Tänään tuttavani Petri kävi noukkimassa auton trailerin kyytiin autoliikkeen pihasta. Tästä alkaa auton pitkä matka kohti kotia.
Jos kaikki menee suunnitellusti saapuu kuorma sipooseen juuri ennen joulua...

1 1 1

12.12.2019
Odotellessani että auto saapuu kotiin kaivoin varastosta esiin sarjan Saabin alkuperäisiä alu81 vanteit, näille vänteille asennan talvirenkaat veielä ensi viikon aikana
jotta ne ovat valmiina kun auto saapuu. Autossahan on vain kesärenkaat joten ensimmöinen homma on renkaiden vaihto kun áuto saapuu kotiin.

1 1 1 1

11.12.2019
Muutama päivä sitten löysin netistä myynti-ilmoituksen tästä avosaabista. Päivän pari viestittelin myyjäliikkeen kanssa kunnes tänään löin kaupat lukkoon, näkemättä autoa. Olen toki saaanut runsaasti kuvia autosta ja selvittänyt sen varusteet, kunnon ja historian mahdollisimman hyvin. En ole koskaan aiemmin ostanut autoa näin, näkemättä ollenkaan, mutta riksi on sen arvoinen. Näitä uudemmalla keulalla olevia avoja kun on pieni vähemmistö bensakoneella, valtaosa näistä on dieseleitä, joten kun budjettiin sopiva bensa-avo tuli myyntiin oli pakko toimia. Auto on vielä Saksassa, Münchenissä ja sieltä se tulee minulle trailerin kyydissä reilun viikon kuluttua. Olen jo sopinut kuljetuksesta ja alustavasti saatan saada auton jo ennne joulua. Auto on varusteltu juuri kuten halusinkin poislukien xenonvalot, mutta jostakin oli pakko tinkiä.