1 Etusivu
1 Ford Galaxie -66
1 Saab 9-3 SS -01
1
1
1
1 Vanhoja autoja
1 Projektit
1
 
 

 

Polkuauto

Putkiston päivitys

Lupasin kummipojalleni kunnostaa hänen polkuautonsa. Kyseessä on aika vanha peltikorinen polkuauto.

1 1 1


1        1             1

Kuten kuvista näkyy on auton kori kokenut kovia vuosien varrella. Löytyy kolhuja naarmuja ja ruostetta. Ensimmäisen on vuorossa korin irroittaminen rungolta...

1 1 1

Ensimmäiseksi irroitin polkuauton peltikorin sen rungosta.
Rungossa on havaittavissa muutamia ongelmia, yksi akseli on vääntynyt hieman ja edessä runko on hieman vääntynyt. Lisäksi penkin rungosta on yksi hitsaus pettänyt.

1 1 1

Nyt kun kori on irti rungosta pääsin tutkimaan koria tarkemmin. Korissa näkyy runsaasti pintaruostetta ja kolhuja. Myös pieniä repeämi pelleissä on havaittavissa.

1 1

Irroitin korista kaikki valot ruuvit ja maskin kokonaisuudessaan.

1 1 1

Sitten aloitin hiomaan korista pois vanhoja maaleja. Päällimmäisenä oli hopeansävuinen paksu maali jota oli työlästä hioa. Hopea alta paljastus ilmeisesti alkuperäinen turkoosin sävuinen maali.

1 1 1

Hioin maaleista pois niin paljon kuin mahdollista jotta pääsen käsiksi korin oikaisuun. Takaluukussa, takapellissä sekä konepellissä on aika suuret klommot jotka joutuu ihan vasaroimalla oikaisemaan. Muualla on pienempiä kolhuja jotka korjaantuvat kittaamalla.

1

Kori valmiina oikomista ja kittaamista varten.

1 1 1

Ennen kittaamista oikaisin kolhuja niin paljon kuin mahdollista vasaroimalla. Kolhja, painaumia ja klommoja olikin aika paljon. Aloitin kittaamisen ns. ylikittauksella jolloin ei tarvitse jokaista erillista klommoa täyttää. Maskipelti on päässyt hieman ruostumaan seksi mutta hiomalla siitä tulee vielä oikein hyvä.

1 1 1

Tässä kori on kitattu ja hiottu kahdesti ja silti uusia kolhuja vielä löytyy, nyt on kolmas kittaus kuivumassa...

1 1 1

Päätin purkaa polkuauton rungon osiin jotta saan sen kunnostettua, korjattua ja maalattua. Pahimmat ongelmat ovat vääntynyt runko ja taka-akseli.

1 1 1

Rungon oikaisu oli helpompi kun uskoin ja sain sen oikein hyvin suoraksi. Jotta pääsen puhdistamaan ja maalaamaanosat irroitin vielä "voimansiirron" rungosta.

1 1 1

Korin kittaukset ovat hyvällä mallilla. Kaikki pahimmat kolhut on joko oiottu tai kitattu.

1 1 1

Maskin suhteen sain idean tehdä kokonaan uusi maski polycarbonaattilevystä.

1 1 1

Maskin kehyksen hioin, oikaisin ja pohjamaalasin.

1 1 1

Samalla kun polycarbonaattilevy oli käsillä valmistin uuden tuulilasin polkuautoon.

1 1 1

Tässä vaiheessa maalasin korin pohjamaalilla että näkisin mitä tarvitsee vielä kitata. Kori näyttä yksivärisenä jo todella hyvältä.

1 1 1

Aikataulut tässä projektissa on mennyt ihan läskiksi joten päätin laittaa hösseliksi ennen kuin kummipoika kasvaa liian isoksi autolle. Hioin pohjamaalin ja kittasin viimeiset kolot ja klommot jotka löysin korista. Sitten ruiskutin pintaan punaisen pohjamaalin.

1 1 1

Punaisen pohjamaalin kuivuttua oli vuorossa lila värimassa. Yritin olla huolellinen että värimassaa tule varmasti jokapaikkaan.

1 1 1

Lilan värimassa kuivuessa sekoitin lakan jonka sekaan lisäsin Dark Gold Metalflake reilulla kädellä. Sitten ruiskutin ensimmäisen lakkakerroksen jossa metalflake on seassa korin pintaan.

1 1 1

Seuraavaan lakkakerrokseen ei tullut mitään lisuketta se on vain kirkas lakka joka tuo metalflaken kunnolla esiin ja tekee pinnasta kunnolla kiiltävän.

1 1 1

Yritin lähikuvissa tuoda esiin miten tuo flake näkyy ja miten lila hohtaa sen alta valaistuksen muuttuessa.
Toivottavasti kummipoika tykkää polkuautonsa hottentotti maalauksesta.

1 1 1

Seuravaksi kun korin maalaus oli kuivunut rauhassa viisi päivää ryhdyin valmisytamaan ajovaloja autoon. Tein pahvista yksinkertaisen muotin jonka kiinnitin teipillä auton keulaan. Sitten levitin muottiin lasikuitua kuivumaan.

1 1 1

Odotellessani lasikuidun kuivuimista asensin tuulilasin paikalleen ja kiinnitin rungon jigiin. Kun runko oli tiukasti kkiinni jigissä pääsin pyörittämään taka-akselia ja oikaisemaan sen mahdollisimman suoraksi. Kun lasikuitu oli kovettunut irroitin ajovalojen pohjat korista ja poistin muotit korista.

1 1 1

Leikkasin ajovalojen pohjista ylimäääräiset pois ja sovitin niitä paikalleen. Jotta pohja olisi valoa heijastava käytin folioteippiä heijastimen tekemiseen. Sitten maalasin maskin sisäpuolelta mustaksi.

1 1 1

Kun ajovalojen pohjat oli valmiit porasin niihin reijät ledin kiinnittämistä varten.

1 1 1

Kun maali maskissa oli kuivunut poistin teipit ajovalojen kohdalta. Nyt on ajovaloille myös lasit. Maski paikoilleen ja keula on valmis, ajovaloineen.

1 1 1

Taakse tyydyin asentamaan punaiset ledit suoraan takapeltiin. Kun runko ja akselit oli todettu suoriksi hioin ja maalasin rungon mustaksi. Myös penkki oli kokenut kovia. Jouduin hitsaamaan ja oikomaan sitä aika paljon, lopuksi maalasin penkin grafiitinharmaalla. Myöhemmin penkki tullaan vielä verhoilemaan jotenkin....

1 1 1

Tässä sovitan koria takaisin rungon päälle ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Kun olin todennut että osat sopivat edelleen yhteen kiinnitin akun takakannen alle ja pulttasin korin kiinni runkoon.

1 1 1

Jotta ajovalot toimisivat kun pitää asensin kojelautaan kytkimen valoille. Auton perään rekisterikilven syvennykseen asensin akun latauspistokkeen. (Mallia tupakansytytin) Tätä kautta pääsee lataamaan akun C-tek älylaturilla.

1

Lopuksi sovitin vielä uusia renkaita paikalleen. Ne tulvat vaatimaan holkituksen koska aseli on n. 9 mm ja vanteen reikä 12,5 mm mutta se tule olemaan isompi ongelma. Vaikein tulee olemaan "vetävän" renkaan kiinnitys koska siinä on akselin halkaisija 18 mm joten vanteen reikää tulee suurentaa ja sitten pitää ratkaista ko. vanteen kiinnitys vielä...

1 1 1

Koska vetävän renkaan akseli on 18 mm paksu ja vanteessa reikä on vain 12,5 mm jouduin poraamaan reijän isommaksi erikoisella 18 mm poralla jossa 1,5 mm kiinnitys jotta sen saa kiinni akkuporakoneeseen. Reijän suurennus onnistui hyvin ja rengas istuu tiukasti kiinni akseliin. Vielä pitää varmistaa kiinnitys kolmella pultilla suoraan vanteen läpi.

1 1 1

Tässä lähikuvat koriin liimatuista tarroista.

1 1 1

Keksin että 12 mm kupariputki on juuri sopivan kokoinen holkiksi renkaiden asennuksessa.

1 1 1

Leikkaisn sopivat pätkät putkea ja kiinnitin mutterin päähän. Vetävän pyörän kiinnitin kolmella pultilla suoraan vanteen läpi.

1 1

Nyt auto on lopultakin takaisin renkaillaan!

1 1 1

Ompelin penkin päälle keinonahasta päällisen ennen sen asentamista takaisin autoon.

1 1 1

Lopuksi kytkin vielä sähköt ja nyt valot palavat! Autosta tuli kyllä hieno! Nuo valot on kyllä mahtava yksityiskohta.

1

Tässä vielä kuva lähtökohdasta, auto on kyllä muuttunut aika paljon.