1 Etusivu
1 Ford Galaxie -66
1 Saab 9-3 SS -01
1
1
1
1 Vanhoja autoja
1 Projektit
1
 
 
 

FORD GALAXIE 500 CONVERTIBLE 1966

Etujarrujen muutos rummuista levyjarruiksi ja takajarrujen kunnostus.

Galaxie on nyt seissyt tallissa jo yli viisi vuotta odottamassa rahaa, aikaa ja inspiraatiota laittaa jarrut kuntoon. Autolla on ajettu viimeksi syksyllä 2011.
Silloin auto seisoi syksyllä ulkona odottamassa pääsyä uuteen talliin, tänän aikana ehti jarrut mennä jumiin siten että kun siirsin autoa itä-helsingistä sipooseen uuteen talliin ei siinä ollut jarruja ollenkaan. Oletan että rumpujarrujen työsylinterit olivat saaneet kosteutta ja ruostuneet jumiin. Silloin päätin että en ota autoa työna alle ennen kuin saan remontin tehtyä kunnolla. Nyt olen tehnyt päätöksen tilata eteen jarruille muutossarjan rummuista levyjarruille ja takajarruille riittänee kunnollinen läpikäynti ja herkistely.

1 1 1

6.3.2017
Kävin tilaamassa Wilwoodin (WIL140-13653 + WIL220-8307) muutossarjan rumpujarruista levyjarruiksi, joka sisältää keskimmäisessä kuvassa näkyvät osat sekä teräspunosrarruletkut. Jarrusatulat ovat 4-mäntäiset ja jarrulevyt 11.3" halkaisijaltaan, luulisi vanhuksen noilla pysähtyvän. Osien toimitusaika on noin 6-8 viikkoa joten toivon että ne ehtiviät minulle vappuun mennessä. Osia odotellessa ehdin kuitenkin aloittaa projektia jo purkamalla vanhat jarrut pois tieltä. Ja onhan tuossa vahuksessa muutakin pikkuhommaa noiden jarrujen lisäksi....

1 1

5.5.2017
Yritin päästä jarruhommissa alkuun ja ajattelin purkaa vasemman etujarrun, homma tyssäsi alkuunsa kun en saanut
jarrurumpua irti. Jarrukengät ovat jumissa rummun sisällä ilmeisesti rumpuun kuluneen pienen "olkapään" takana.
Raivokkaasta yrittämisestä huolimatta rumpu ei irronnut. Päätin ottaa pienen aikalisän ja kysellä jos saisin ulosvetäjän lainattua jostakin.

1 1 1 1

26.7.2017
Sain lainattua kaveriltani jarrurummun ulosvetäjän jolla homma alkoi sujua. Rumpu oli tarttunut napaan kiinni todella lujasti, ei ihme ettei se ilman ulosvetäjää irronnut. Kun rumpu irtosi oli loppu helppoa, jarrukengät irti ja kilpi irtosivat helposti, hommaan meni noin vartti.

1 1 1 1

Sama homma toiselle puolelle ja vanhat rumpujarrut on poissa tieltä! Etujarrujen rummut siirrän taka-akselille koska toinen takarumpu on aikanaan saanut öljykylvyn vetoakselin stefan pettäessä eikä ko. rumpu oli pitänyt koskaan enään sen jälkeen kunnolla. Nyt saan takajarrutkin kuntoon samalla.

1 1 1 1

29.7.2017
Päätin tutustua kunnolla Wilwoodilta tulleen paketin sisältöön. Avasin kaikki pakeitit ja luin asennusohjeen pääpiirteittäin läpi. Uusien jarrujen asennus vaikuttaa aika selkeältä hommalta. Samalla päätin että siivoan auton ympäristön siistimmäksi jotta työskentely olisi mieluisampaa.

1 1 1 1

Pesin tallin lattian pesuaineella, harjalla ja painepesurilla, nyt uskaltaa ryömiä auton allakin. Samalla pesin konehuoneen sekä pyöränkotelot huolellisesti, puhtaiden osien kanssa on mukavampi puuhastella. Ennen uusien jarrujen asennuksen aloittamista päätin vielä irroittaa etujouset ja lyhentää niitä hieman. Etujouset kun ovat isolohkolle tarkoitetut jouset niin auton keula on ollut hieman liian korkealla omaan makuun. Nyt on hyvä tilaisuus korjata asia.

1 1 1 1

1.8.2017
Jatkoin projketia irroittamalla reaktiotangot, kallaistuksenvakaajan ja iskunvaimentimet. Kun nämä oli irti irroitin oikean puolen alapallonivelen ja puristin jousta kasaan hieman jousikoukuilla jotta sain jousen pujotettua pois paikaltaan. Vasemman alapallon kartio oli tarttunut kiinni sen verran lujasti että en saanut sitä irti. Lainaan sitä varten kiilatyökalun jolla sen saa irti. Lopuksi päätin vertailla autossa olevia isolohkolle tarkoitettuja jousia ja autosta aikanaan poistettuja pikkulohkon jousia joita olin aikanaan lyhentänyt kahdella kierroksella. Kävi ilmi että lyhentämättömät isolohkon jouset ovat vain yhden kierroksen pidemmät kuin nuo kaksi kierrosta lyhennetyt jouset. Päätin mitata jousilangan paksuuden ja se olikin isolohkon jousissa 1,8 mm enemmän! Eli isolohkon jousi on jäykempi kuin pikkulohkon ja samalla lyhyempi. Pitkien mittausten ja arviointien jälkeen olen päätymässä siihen että lyhennän isolohkon jousia yhdellä kierroksella jonka pitäisi madaltaa keulaa noin 30-40 mm.

1 1 1 1

3.8.2017
Nyt onnistuin saamaan kuskin puolelta yläpallonivelen irti ja jousen pois tältäkin puolelta. Sitten merkkasin jousiin tarkasti kohdan josta jouset katkaistaan. Katkaisin jousista rälläkällä pois yhden kierroksen.

1 1 1

Kun jouset oli lyhennetty maalasin sekä jouset että spindelit mustaksi. Maalin kuivuttua asensin etujouset takaisin paikalleen. Kun jouset oli paikallaan tarkistin mitoituksen ja pyöran navasta mitattuna etäisyys lokasuojan kaareen muuttuin 36 cm -> 32 cm eli madallusta tuli 40 mm.

1 1 1 1

4.8.2017
Tänään aloitin uusien Wilwoodin levyjarrujen asennuksen. Ennen töiden aloitusta luin asennusohjeen huolellisesti läpi kahteen kertaan jotta ymmärtäisin prosessin kunnolla. Ensiksi kiinnitetään jarrusatulan kiinnikerauta. Sovitin rautaa paikalleen ohjeiden mukaisesti ja saadin raudan. Kun rauta oli säädetty paikalleen laitoin jarrulevyn spacerin akselin päälle molemmin puolin. Tässä vaiheessa kaikki pultit olivat vain kevyesti kiristetty.

1 1 1 1

Sitten asensin jarrulaikkojen sisään sisemmät laakerit ja stefat. Kun jarrulevyissä oli sisemmät laakerit paikallaan työnsin jarrrulevyt alkselien päälle ja laitoin ulomman laakerin paikoilleen.

1 1 1 1

Nyt pääsin tarkistamaan että jarrustaulan kiinnikerauta on jarrulevyn suuntainen. Mittasin kaikki etäisyydet huolella ja ne olivat kaikkalla symmetriset. Tämän jälkeen otin jarrulevyt pois ja kirisin kaikki jarrusatulan kiinnikeraudan ruuvit. Ennen kiristämistä lisäsin kierteisiin ruuvilukitetta. Kun pultit oli kirisitetty asensin jarrulevyt paikoileen ja säädin napamutterilla laakerien välyksen sopivaksi. Nyt pääsin kiinnittämään jarrusatulat ensimmäistä kertaa. Jarrusatuloiden kohdalla etenin samalla tavalla, ensin satula paikalleen sitten kaikkien etäisyyksien tarkistus ja varmistus että ne ovat symmetriset ja että satula on keskellä jarrulevyä.

1 1

Kun jarrusatula oli varmsti oikealla kohtaa kiristin satulan kiinnitysruuvit ja lisäsin niidenkin kierteisiin ruuvilukitetta. Sitten asensin jassupalat ja ja jarruletkut pakoilleen. Kun eturarrut oli kokonaisuudessaan koottu kiinnitin eturenkaat paikalleen ja varmistin että mikään ei osu mihinkään. Samalla sain nähda auton uuden stancen, joka olikin juuri mieleinen. Nyt auto näyttää siltä miltä pitääkin.

1 1 1 1

6.8.2017
Nyt kun etujarrut olivat vain jarruputkia vailla, eikä minulla ollut uusia jarrunippoja jotta olisin niitä voinut tehdä päätin purkaa takajarrut ja herkistellä sylinterit sekä puhdistaa kaikki pinnat. Jarrusylinterin männät olivatkin juuttuneet pitkän seisonnan aikana.

1 1 1 1

Purin männät pois sylinteristä, puhdistin kaiken huolella ja kasasin männät takaisin hyvin rasvattuina. Koska minulla oli tiedossa että toinen taka-akselin jarrurumpu on saanut öljykylvyn samalla kun se oli ylikuumentut päätin siirtää eturummut taka-akselille nyt kun niitä ei edessä enään tarvittu. Nyt on myös takajarrut säätöä ja nesteiden ilmaamista vaille valmiit!

1 1 1 1

7.8.2016
Tein ensimmäisn jarruputken eteen, kuskin puolelle se kun oli lyhyempi ajattelin että siitä olisi helppo aloittaa. Kolmas yritys kelpasi jo paikalleen. Samalla maalasin takajarrurummut uudestaan mustiksi.

1 1 1 1

10.8.2017
Jarruremontin viimeistely jatkui viimeisellä jarruputkella. Jakoblokin puoleisen jarruputkenpään tein ruuvipenkissä valmiiksi. Sitten kiinnitin putken jakoblokkiin ja taivutten sen paikalleen.

1 1 1 1

Kun putki oli vedetty alkueräistä reittiä oikeaan pyöränkoteloon tein putkeen pään pyöränkotelossa, tämä oli hieman vaikeampaa kun ruuvipenkissä mutta varmasti järkevin ratkaisu. Kun putki oli valmis asensin jarruletkun.

1 1 1 1

Nyt kun kaikki jarrut on käyty läpi ja letku sekä putken uusittu tarvittavilta osin oli jarrujen ilmaamisen vuoro. Kun avasin pääsylinterin nestesäiliön kannen oli alla ikävä yllätys. Vanhaan jarrunesteeseen oli ilmeisesti sitoutunut niin paljon vettä että valurautainen säiliö oli päässyt ruostumaan sisäpuolelta. Jarruneste oli muuttunut ruskeaksi liejuksi ja säiliön pohjalla oli hiekkaan verrattavaa sakkaa. Muutaman tunnin puhdistus operaation jälkeen sain säiliön kuitenkin puhdistettua kunnolla. Lisäksi irroitin jarruputken pääsylinteristä ja pumppasin ulos kaiken vanhan jarrunesteen myös sylinteristä. Kun pääsylinteri oli taas kunnossa pääsin ilmaamaan kaikki jarrut. Olin huolellinen ja pumppasin pärjestelmän läpi ison määrän uutta jarrunestettä että varmasti kaikki vanha hunoksi mennyt nesti tulisi ulos. Nyt jarrut olisivat valmiit!!!

1 1 1

1.9.2017
Pääsylinteri osoittautui entiseksi ja ostin sen tilalle uuden kaksipiirisen pääsylinterin.

1 1 1

27.9.2017
Tuo edellinen kokoonpano ei ottanut toimiakseen sitten millään. Jarruihin ei saatu pitoja ei sitten millään. Epäilen että tuo monimutkainen
paineenjakoventtiili on syypää ja vaihdoin tilalle yksikertaisemman kokoonpanon, jos nyt saataisiin kaikki toimimaan.